Prof. Dr. Yaşar: İzmir’de tüm zamanların en uzun süreli deniz marulu görülüyor

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Ege Denizi’nde kirliliğe bağlı görülen ve halk ortasında ‘deniz marulu’ olarak bilinen plankton patlamalarının bu yıl her zamankinden daha uzun sürdüğüne dikkat çekti.

Tüm vakitlerin en uzun müddetli deniz marulu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yaşar, nisanda başlayan imgenin devam ettiğini söyledi. Bu durumun nedeninin kuraklık ve kirlilik olduğunu belirten Yaşar, “Kasım ayının sonunda hala deniz marullarının görülmesi, Körfez’in komaya girdiğinin bir göstergesidir. Bilimin dedikleri yapılmadığı sürece deniz marullarını görmeye devam edeceğiz” dedi.

‘BU YILA KADAR DURAKSAMAYAN MARUL GÖRMEDİK’

Geçen yıl kasımın birinci haftasında hiç deniz marulu olmadığını anlatan Prof. Dr. Yaşar, “Bu yılsa mart ayından sonra hiç kesilmedi. Daha evvel hiç bu türlü olmamıştı. Türkiye’de birinci deniz kirliliği, 1930’larda İzmir Körfezi’nde başlamıştır. 1954’te birinci plankton patlaması yaşanmış ve binlerce balık ölmüştür. İzmir iç körfezi biyolojik olarak varlıklı olduğu için arıtılmadan su geldiğinde, daima patlamalar yaşanmıştı ancak bu yıla kadar devasa boyutlarda ve hiç duraksamadan deniz marulu görmedik” diye konuştu.

‘DENİZ MARULLARI SON YILLARDA KRONİKLEŞTİ’

Son 80 yılın en kurak devirlerinden birinin yaşandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Bu kuraklık olunca taze su gelmiyor ve su durağanlaşıyor. Ortamdaki azot fosfor çok daha varlıklı hale geliyor. Deniz marulları, İzmir Körfezi’nde evvelce ender görülürdü fakat 2010 yılından sonra giderek arttı. Son yıllarda kronikleşti. Her yıl mart sonu, nisan başı deniz marulları görülmeye başlıyor. Bir de ekim aylarında görülürdü fakat bu yıl hiç bitmedi. Nisan ayında başladı ve hala aralıksız devam ediyor. Hala günümüzde önemli ölçüde deniz marulu problemiyle karşı karşıyayız. Bunun nedeni kirlilik ve kuraklıktır. Maalesef deniz, son 5-6 yıldır güzelce kirlenmeye başladı. Arıtma tesisi meselelerinin da buna neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl bir de çok kurak yıldı. Deniz suyu tazelenmedi, yenilenmedi. Durağan olunca azot fosfor istikametinden çok zenginleşti. Ortaya bu türlü bir sonuç çıktı. Bir tarlaya çok gübre verirseniz; o tarlayı yakarsınız. Bu durum ona döndü. Çok fazla gübre geldi. İç körfez biyolojik olarak çok zengindir. Hiç bitmeden yaklaşık 6-7 aydır deniz marulunu görüyoruz. Bu duruma makro patlamalar deniyor. Bir de gözle görülemeyen mikro patlamalar var. Denizdeki renk vakitle beyazlaşıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir