Konya Ovasından lezzetini alan kavunlar, dünya pazarlarına da gönderiliyor

Konya’nın Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan, kendine has tadı, rengi ve kokusuyla talep gören Çumra kavunu yetiştiriciliği her geçen yıl artıyor. Nisan ayı sonunda ekimi yapılan Çumra kavununda hasat Ağustos ayı ortalarında başlıyor. Çiftçiler ise ekiminden hasat vaktine kadar kavuna adeta çocuğuna bakar üzere bakıyor. Hasatta birinci olarak sapı kesilerek kolundan ayrılan kavunlar insan gücüyle tek tek tarladan toplanıyor. Daha sonra kavunlar Türkiye’nin dört bir tarafının yanı sıra dünya pazarlarına da gönderiliyor.

“KAVUNLARIMIZA KÖRPE ÇOCUĞA BAKAR ÜZERE BAKIYORUZ”

Çumra yöresinde kavun üretimi yapan çiftçi Ramazan Akyol, “Kavun ekmeye Nisan ayının sonuna yanlışsız başlıyoruz. Malç çekiyoruz, malç olarak bilinen bizim bölgede naylon çekme süreci, bunda da damlama sulama yapıyoruz. 70 santim aralıklarla ekiyoruz kavunlarımızı. Ekimi bitirdikten sonra 1 hafta ile 10 gün sonra boğaz dediğimiz bölgeleri doldurmaya başlıyoruz. Yani bu süreç sayesinde hava almıyor, pis ot çıkması önlenerek daha yararlı oluyor. Allah’ın müsaadesiyle ekimle hasadımızın ortasında 75 gün oluyor. Sulamasını birer hafta ortayla, mahsulün durumuna nazaran takip ediyoruz. Kavunlarımıza körpe çocuğa bakar üzere bakıyoruz. Her gün içindeyiz bir gün gelmediğimiz yok yere, takip ediyoruz. Su, ilaç ve gübre durumuna nazaran hepsini ölçümlü bir halde veriyoruz. Yani gelip de bugün bunu istemiyor demiyoruz. Mahsul ne istiyor ona nazaran, ne fazla ne eksik hepsini eşit bir formda veriyoruz” dedi.

“TARLA ÇIKIŞI 7 LİRA, TEZGAHLARDA 10-13 LİRA ORTASINDA GİDİYOR”

Tarlada kavun fiyatının 7 lira olduğunu söyleyen çiftçi Akyol, “Kavunlarımıza ilaçtır, diğer bir eserdir hiç girmiyoruz, yalnızca atılacak kıymetli olan ilaçlar var mesela külleme ilacıdır yani kurutmaz, mantar ilacıdır bu üzere ilaçlar. Tadına gelince bizim bu ovanın, bu yörenin toprağından alıyor. Müşterimizi biz bulmadık, onlar bizi buldu. Kavunumuz hoş, kaliteli, tatlı her bahiste hoş olunca yani Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden geliyorlar. Adam kalkıp bin kilometreden 3 ton kavun almaya geliyor. Birçoklarının da hedefi ticaret falan değil kavun tatlı olunca yemek için tüm ülkemizden geliyorlar. Çumra kavunundan öbür kavunu hiçbir yerde bulamazlar. Tat, kilo, ebadı ve en kıymetlisi lezzeti öbür bir yerde bulamazlar. O yüzden bizi tercih ediyorlar. Biz de sebepleniyoruz onlar da sebepleniyor. Geçen yılla bu sene tıpkı gidiyor fiyatlar. Tonajımız var Allah’a şükür. Toprağın verdiğini aslında hiçbir şey vermez, biz sebebini işledik, emeğimizin karşılığını da aldık. Şu an tarla çıkışı 7 lira, tezgahlarda 10-13 lira ortasında gidiyor şükür. Üretici de kazanıyor, aracı da kazanıyor, vatandaşımız da rahat bir biçimde alıyor” biçiminde konuştu.

KAVUNLARI KURUTUP YURT DIŞINA GÖNDERİYORLAR

Mersin’in Silifke ilçesinden yurt dışına kavunları kurutma yolu ile gönderdiklerini anlatan besin mühendisi Hüseyin Altındaş ise, “Bizim tesisimizde dondurarak kurutma, yani teknolojiyle biz bütün suyu olan her şeyi kurutabiliyoruz. Fakat bölgeden ötürü da meyve ve zerzevat yoğunlukta çalışıyoruz. Biz yıllık planlamalarımızı bölgenin ve birçok noktanın meyve ve zerzevat durumuna nazaran hareket ederek bu biçimde bir çalışma yapıyoruz. Bu kavunla buluşma durumumuzda alışılmış ki biz bunun araştırmalarını yapıyoruz. Birazcık da tesadüf oldu. İş seyahati sırasında bu kavunları biz gördük ve buraya geldik. Buranın kavunu toprağı, yöresi ve havasından alışılmış ki çok çok daha önde olduğu için bu da bizim için çok kıymetli. Zira biz eserleri kurutuyoruz. Ne kadar lezzeti yani şekeri, aroması yüksekse bu bizim için son tüketicide çok çok değerli bir hale geliyor. Bu görmüş olduğunuz eserler yalnızca ülkemize değil Amerika’dır, Almanya’da birçok noktaya aslında biz buradaki kavunun gönderimini sağlıyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir